Grönrummet

Syrrans Garderob har sedan första början betonat återvinning och, naturligtvis, secondhand shopping. Nu är det dock dags för oss att ta steget och börja arbeta hårdare för att sprida inspiration för en grön livsstil och uppmana våra användare att tänka på vår planets framtid i alla dagliga beslut som de gör.

Ingen sa att det var lätt …

Den största förändringen du kan göra är som sagt att tänka grönt. Det kan innebära allt från att spara vatten då du duschar, diskar och tvättar kläder till att inte ha tre bärbara datorer, fyra lampor och flera andra apparater på samtidigt hemma. Det innebär återvinning. Bli inte rädd eftersom att rädda planeten verkar som en för stor uppgift för dig. Börja smått och kolla hur det fungerar för dig. Om alla skulle tänka ”det är för sent, spelar det ingen roll vad vi gör” så skulle vi alla leva i en enda stor soptipp. Varenda sak du återvinner, återanvänder eller sparar har en betydelse. Vi är ju faktiskt 7 miljarder här på planeten.


Vad kan DU göra?

1. Kom ihåg att det inte bara handlar om dig.

CNV00017

Som vi nämnde, det finns nu över 7 miljarder människor på planeten vilket i grunden innebär allt du konsumerar, köper, kastar bort, använder, spolar ner och slösar – gånger 7 000 000 000. Vi sitter i samma båt, vare sig vi gillar det eller inte. Och det är upp till oss alla att se till att vi orsakar så lite skada som möjligt för kommande generationer.

2. Känn till vad som händer om vi inte agerar…

CNV00030

Tänk om dina barnbarns barnbarn bara skulle kunna uppleva naturen i botaniska trädgårdar och växthus? Skulle du vara okej med en värld utan nationalparker, naturreservat och något så enkelt som trädgårdar? Utan humlor, alla blommor du växte upp med, drickbart vatten och fiskar i havet? Det är några av de saker vi tar för givet – men inte inser att vi riskerar att förlora.

 3. Köp lokala råvaror eller odla dina egna

CNV00036

Torg och marknader är ett ypperligt ställe att köpa allt från frukt och grönsaker till fisk – och det bästa är att det ibland till och med är billigare att köpa från torgförsäljare än från din vanliga matbutik. Om du har möjlighet (och ork) är det också jätteroligt att odla dina egna grönsaker som t.ex. ärter, morot och rödbeta. Du sparar en massa pengar och får en fantastisk kick av att äta mat du själv odlat.

4.  Cykla, gå eller använd kollektivtrafik.

CNV00003

Vi behöver säkert inte poängtera hur mycket skada bilavgaser orsakar. Om du inte har en hybrid eller en elektrisk bil (och även om du har), så försök att använda dig av kollektivtrafik så ofta du kan. Visserligen kan det bli ganska dyrt, men oftast är det mindre jobbigt att komma in till stan med kollektivtrafik än att köra och försöka hitta en parkeringsplats i närheten. Att cykla eller gå är det bästa under de snöfria månader om året – förutom att minska ditt koldioxidutsläpp får du dessutom bra motion genom att göra det!

5. Sträva till en (främst) vegetarisk diet

Cropped2

Det finns flera orsaker till att man borde försöka hålla sig till en vegetarisk diet men den största orsaken är att köttindustrin orsakar oändliga mängder av metangasutsläpp som i sin tur bidrar till en ökad växthuseffekt. Tyvärr är det inte så hemskt lätt att ge upp köttätandet men börja t.ex. med att lämna bort kött en dag i veckan och så småningom kanske du ändast äter kött ett par dagar i veckan. Din planet tackar dig, det är säkert!

6. Låt någon få glädje av det du inte längre behöver

CNV00022

Det är här Syrrans Garderob kommer in i ekvationen: vårt mål med sidan är att ge likasinnade tjejer som vi en chans att vara ekologiska och ekonomiska på en och samma gång. Genom att sälja dina gamla grejer på Syrrans Garderob (eller liknande sidor) eller ge dem till välgörenhet hindrar du dem från att bidra till en växande soptipp. Om det är något vi lärt oss av Syrrans Garderob fenomenet så är det ‘one woman’s trash is another woman’s treasure’. Kom också ihåg att ta i beaktande kvalitén på kläder du köper – försök att undvika slit-och-släng produkter och köp gärna produkter som är tillverkade ekologiskt.

 7. Stäng av kranen

CNV00002

Det vi behöver mest är tyvärr det vi har minst av: drickbart vatten. Hjälp till att spara genom att stänga av kranen när du diskar för hand, tvätter tänderna eller tvålar in dina händer. En kortare dusch nu och då är inte heller helt fel. Och ställ gärna in tvätt- och diskmaskinen på ett ekologiskt program så sparar du både vatten och elektricitet.

8. Gör en inverkan

CNV00030

Ingen förväntar sig att du plötsligt ska ändra på hela din livsstil och endast tänka grönt, men kom ihåg att varje lilla sak du gör för att hjälpa vår planets framtid har en inverkan! Börja med något enkelt som att sortera ditt pappers-, kartong- och energiavfall. Till näst kanske du kan börja återvinna ditt metall- och glasavfall. Att spara på energi och vatten kan vem som helst göra – och vi hoppas att ni redan gör det! Det finns som sagt alltid något du kan göra, så se till att du stolt kan berätta för dina barnbarn att du hjälpte till att säkra deras framtid!